Introduktionskurs stolpverk

2 dagar 21-22 Juni

Nyhet för detta året är en kortare kurs där deltagarna har möjlighet att få en inblick i stolpverk och skånsk timringsteknik. Denna kurs kommer bli en introduktion till de metoder vi använder för mätning, påriting, utslagning och bearbetning av virke samt en djupdykning i ämnet grundläggning (trädelen) för stolpverk och skånska timmerhus.

Under kursen kommer vi timra ihop ett eller flera fotträ(syllar) och golvbjälkar enligt gamla metoder, eftersom principen för att sammanfoga detta är samma som för övriga byggnadsdelar passar det utmärkt som introduktionsobjekt. Ett fotträ är den del i byggnaden som ar mest utsatt för yttre eller i värsta fall inre påverkan i form av fukt, regn och sol. Dessutom är ett välarbetat fotträ grunden för att resterande arbete med byggnaden ska gå så smidigt som möjligt och ge huset längsta möjliga livslängd.

I normala fall är utslagning av ett fotträ det moment som tar längst tid i förhållande till hur många delar som är inblandade, av goda anledningar. Ett hastigt arbete i detta moment kan man lida för ända tills taket är lagt.

Vilka riktar kursen sig till?

Kursen riktar sig till dig som inte har möjlighet att gå en 5-dagars kurs samt till dig som har gått eller ska gå på någon av våra andra kurser och vill fördjupa dig i ämnet fotträ.

Inga krav på förkunskaper eller tidigare arbeten med liknande metoder.

Vad ingår?

Vi bjuder på kaffe, te och vatten samt efermiddagskaffe. Frukost och middag medtar deltagarna själva.

Vad kommer vi göra?

Vi kommer arbeta med handverktyg, göra påriting och utslagning med traditionella verktyg som lod, passare, lostock och snöre. Ett antal fotträ kommer timras ihop parallellt och alla deltagare har möjlighet att arbeta praktiskt med samtliga moment. Nedanstånde punkter kommer vi ta upp och arbeta med.

  • Att välja virke till fotträ
  • Väga in och mäta upp en grund
  • Bestämma byggnadens mått
  • Sammanfogningar för fotträ
  • Kontrollmättning och utsättning av referenspunkter för vidare byggnation
  • Anpassa fotträ för olika byggnadstyper
  • Anpassa fotträ för olika typer av grunder, stengrund, plintgrund mm

Plats: Gögalund i Södra Pårup, strax utanför Linderöd

Deltagare: 6-8 personer

Pris 2 dagar: 2500 kr ink moms

Skicka anmälan till jakob@gogalund.com, ange namn, adress, telefonnummer och eventuell specialkost.

Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar kring kursen på ovanstående mejladress eller tel 0709524631

Annons
%d bloggare gillar detta: