Plank & Snickerivirke

Raka eller kilsågade plank till timmerhus och finsnickeri i de flesta träslag.

Till timmerhus är det framförallt furplank i varierande dimensioner, säljer bland annat plank till bålehus där kunden kan beställa kilsågade plank baserat på väggyta.

Till finsnickeri har vi de flesta vanliga lövträd och säljer både kantade och okantade plank. Av de finaste stockarna kvartsågas plank och brädor för att ge ett formstabilt material som är lättarbetat. Kvartsågat passar utmärkt till finare möbler, fönsterbänkar och verktygsämnen. Vi har bland annat ek, bok, avenbok, björk, ask, asp, al och rönn.

På gården finns ett stort bestånd avenbok i grova kvistfria dimensioner, det har traditionellt använts till verktyg och mekaniska konstruktioner före metallens intåg i det moderna samhället. Det var vanligt i olika typer av möllor där bland annat kugghjulen tillverkades av avenbok. Avenbok är det hårdaste och tyngsta träslaget som växer i svenska skogar och framförallt rotstocken är oerhört hållbar och är förstahandsvalet vid tillverkning av slagverktyg som ex träklubbor och träsläggor.

Annons
%d bloggare gillar detta: