Korsvirkeskurs på Brandstadholm 2-6 Maj

5-dagars kurs för dig som vill göra en djupdykning i korsvirkesbyggnation och bearbetning med handverktyg.

Årets först kurs kommer hållas på Brandstadholm som uppfördes i början av 1800-talet. Flera av gårdens ursprungliga byggnader står kvar än idag med mäktiga fasader i huggen och kluven sten. Foderladan som byggdes under 1800-talets andra hälft ska få ny korsvirkesfasad från mur upp till nock, vi kommer arbeta med fullskalig utslagning liksom man gjorde när dessa konstruktioner var den rådande byggnormen.

Carl von Linne skriver under sin Skånska resa 1749 om hur Skåningarna byggde sina hus på marken och därefter på en gång reste hela stommen. Vi kommer arbeta efter samma princip. Sammanfogningar görs på traditionellt vis med yxa, stämjärn, såg och navare. Tapp, tapphål, blad och hakskarvar är de sammanfogningar vi kommer arbeta med.


Kursens mål
Vid kursens slut kommer du ha god kännedom om stolpverkskonstruktioner, dess uppbyggnad och samspelet mellan dess olika byggnadsdelar. Du kommer även få en grundläggande förståelse om virkesval och hur man väljer byggnadsdelar beroende på funktion och väderstreck. Du kommer arbeta med yxa, stämjärn, handsåg och handhyvel. Efter kursens slut kommer du ha tillräcklig kunskap för att själv slå ut och timra ihop mindre korsvirkesväggar och andra stolpverkskonstruktioner.


Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs, varken av hantverk eller gamla byggnader.

Mat ingår

Pris 6250 kr inkl moms

Anmälan skickas till jakob@gogalund.com alt 0709524631 (Jakob), 0733206708(Linda)

Ange: namn, telefonnummer samt adress.

Har du frågor eller funderingar om kursen? Hör gärna av dig

Publicerad av Gögalund

Gögalunds Såg & Hantverk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: