Att tillverka ett skaft, del 1

Att tillverka skaft till yxor, hackor, släggor, hammare mm är betydligt enklare än man tror om man bara vet hur man ska gå till väga. Man behöver absolut inte åka till brädgården och köpa virke för ändamålet, har man tillgång till skog eller buskar av rätt trädslag är det troligtvis enklare snabbare och billigare än att åka in till stan för att köpa ett skaft som ändå inte passar riktigt. Jag tänkte visa de grundläggande momenten, jag föredrar yxa för grovhuggning men kan man inte hantera en sådan går det lika bra med ett ordentligt stämjärn + såg istället för de inhugg jag kommer visa. Det går utmärkt att använda färskt virke om man inte har torkat på lager. Man måste dock tänka på att göra  den delen av skaftet som ska kilas fast i verktyget något koniskt för att kunna slå fast verktygshuvudet efterhand som virket krymper.

Skaft1

I vintras när jag gallra en blandskog fällde jag en lite smäcker björk som fick bli liggandes med tanke på eventuell skafttillverkning. Så det var bara till att springa ut i skogen med bågsågen i högsta hugg och kapa till en lagom lång bit.

Skaft2

Första momentet är att göra inhugg med yxan innan sidorna huggs släta till den bredd skaftet ska ha. Jag brukar vilja ha skaften 20-25mm breda. Första sidan hugger man först lite på känsla, och sedan kontrollerar man ytan mot en annan plan yta såsom ex lostocken på bild och justerar tills ytan är plan. Sedan ritar man ut bredden på skaftet på båda sidor så att inhuggen inte går för långt. På bilden har jag redan släthuggit första sidan och gjort inhugg på andra. Har man en hyvel till hands kan man använda den för att ta det sista.

Skaft3

Släthuggen på två sidor, nu är det dags att rita ut konturerna på skaftet.

Skaft4

Sedan sågar eller hugger man ner tills det är 2-3 millimeter kvar till linjen.

Skaft5

Skaftet grovhugges sedan med yxa eller stämjärn. Tänk på att vända skaftet och hugga från andra hållet så fort trät börjar flisa sig.

Publicerad av Gögalund

Gögalunds Såg & Hantverk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: