Gethuset, gavlar

Gavlarna tänkte jag först klä med liningsbrädor enligt lokal tradition, men eftersom de är så små valde jag att kosta på mig (tidsmässigt) en lite finare utsmyckning inspirerad av ett härbre (tror jag det heter) jah såg i blekinge för några år sedan.

Här hugger jag till den nedersta regeln som klädselbrädorna ska spikas i, dylika justeringar är mycket praktiskt att göra med yxa, speciellt eftersom jag jobbar uppe på en byggnadsställning.

Gavel1Ett bra tips om man jobbar med reglar som är kraftigt vridna är att skruva fast en lång tving enligt bild och använde den som hävstång för att vrida regeln i läge innan man fäster den. Tänk bara på att fästa regeln så nära regelns ände som möjligt.

Gavel2

Alla reglar är monterade, litet urtag har gjorts i den vertikala regeln för att passa i hanabandet och den nedre regeln, på så sätt slipper man spikplåtar men får ändå en kraftig kontstruktion som är vridstyv och spikfast. Dessutom är den mycket roligare att göra. Helst ska spikarna gå genom båda reglarna och sedan bockas i den spetsiga änden för att låsa delarna mot varandra. På denna bilden har jag monterat de första två klädselbrädorna som är 1″ tjocka, övriga är 3/4″.

Gavel3

Publicerad av Gögalund

Gögalunds Såg & Hantverk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: