Gethuset, takstolar del 3

Har haft en hel del tekniska problem med bildhanteringen den senaste tiden, tror jag hittat en lösning nu. Så förhoppningsvis ska det bli lite tätare mellan inläggen ett tag framöver.

Det har blivit dags att montera takstolarna, eftersom det är  en liten byggnad bryr jag mig inte om att ta några mått. Små byggnader ger små fel och det är inga problem att kompensera för det vid takläggningen. Däremot finns det två saker som jag kontrollerar, dels ska de mittersta takstolarna stå i linje med de yttre och dels ska de yttre takstolarna luta svagt utåt enligt gammal tradition. Min uppfattning är att det viktiga egentligen inte är att gaveltakstolarna lutar utåt, men att de absolut inte får luta in mot byggnaden och samla regnvatten. En takstol som stäls 100% i lod kan vid byggets slut luta lite åt fel hål om det vill sig illa, däremot kan en takstol som lutas utåt några tum från början aldrig få fel lutning oavsett hur man klantar sig.(inom vissa rimliga gränser)

Strax över en tum har jag mellan nock och takfot. Lodsnöre fästes helt enkelt i nock, sedan lossar jag skruvarna i stödbrädorna och justerar takstolen.

 

tak1

 

 

När de yttre takstolarna är justerade fäster man lämpligtvis två identiska distanser i förutnämnda takstolar, sedan mäter man avståndet mellan lina och takstol på de mittersta, stämmer det inte är det bara att lossa skruvarna i stödbrädorna och luta takstolen tills den står i linje.

 

tak2

tak3

 

 

 

Publicerad av Gögalund

Gögalunds Såg & Hantverk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: