Gethuset, överliggare (lejd)

Denna byggnadsdel har nog många lokala namn, de jag kan komma på rätt upp och ner är hammarband, lejd och överliggare. Det senare är vad min föräldrar kallat den och därför mitt naturliga val. Det är alltså frågan om det översta tirmret som binder ihop lång och kortsidor. Här har man i många fall använt väldiga dimensioner både i plankformat och som fyrkantsvirke. Jag vill minnas att en av de grövsta jag sett (tror det är Lunnahöja stugan) mätte runt 20x40cm. Överliggaren på bilden mäter ca 12x22cm, och har fått de dimensionerna dels för att det krävs och dels för stocken jag såga inte kunde ge grövre virke än så. Jag har tyvärr gjort en stor miss i virkesvalet till överliggaren, ska se om jag kan göra ett inlägg om det senare. Påföljden av mitt val är kraftig sprickbildning i ändarna vilket kunde undvikits om jag sågat stocken annorlunda eller helt enkelt valt ett annat timmer. (nu hade jag ju bara en stock kvar så det var inte så mycket att be för)

Hål för hörnstolpens tapp.

Överliggare

Påbörjat tapphål till stolpe, använder motorsåg med klyvkedja till förarbete när det bär sig. Vilket det knappt gjorde i detta fallet.

Överliggare2

Överliggare3

Hak som ska gripa över kortsidans överliggare(diskutabelt om man kan kalla det överliggare). Avlastar hörnstolpens tapp och stabiliserar bygget, egentligen inte motiverat på ett litet hus som detta.

Överliggare4

Publicerad av Gögalund

Gögalunds Såg & Hantverk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: