Gethuset, bålar

 

 

Regn, familj, skörd och ett antal bröllop har fått projektet att stanna av tillfälligt. Tanken är att få på tak, fönster och dörrar innan Augusti är slut. Det har i all fall blivit dags att passa in bålarna vilket är det överlägset mest tidskrävande momentet i bygget. Jag tänker inte gå in i detalj på hur själva tillpassning går till denna gången.

Dubb till nedersta bålen, tillpassas medelst Wetterlings fantastiska snickaryxa som tyvärr bara är lånad. Kanske ger mig själv en sådan i julklapp. Notera att nederdelen av stolpen är behandlad, gör bara det på dåligt virke som den på bilden där den största årsringen uppmättes till 15 mm!!

Bålar1

Ett visst mått av våld krävs alltid, speciellt på nedersta bålarna. På bilden är min favorit klubba och för tillfället min enda eftersom de andra är sönderslagna. Huvudet är avenbok och skaftet ask, avenbok är troligtvis det överlägset bästa materialet till träklubbor eftersom det är extremt hårt och har väldigt sega fibrer.

 

Bålar2

 

Dörrhål och ett av många moment i tillpassningen.

 

 

Bålar3

 

Motsatta sida med ett annat typ av dörrhål, sjunkmån måste lämnas ovanför dörrstolparna.

Bålar4

 

Publicerad av Gögalund

Gögalunds Såg & Hantverk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: