Hästboxar Gögelund,

 

Möte fotträ och stolpe, fick göra ett litet urtag i fotträt för att stolpen skulle passa.

20140323_193100

20140323_200245

 

 

Det känns ofta som att påringning är halva jobbet, och i vissa falla kan det faktiskt vara så. Tar man god tid på sig att rita och mäta så behöver man i bästa fall inte göra några justeringar vid slutmontering, vilket är en av de största tidstjuvarna. Tänker inte gå in närmare på metoder denna gången, men jobbar man med grovt virke gäller det att ta hänsyn till betydligt fler faktorer än när man jobbar med dimensionshyvlat byggnadsvirke som är lätt att forma, böja och töja i efterhand. Lite kortfattat gäller det att ta hänsyn till att timret sällan är är vinkelrätt eller har exakt de mått man beställt, ex är en 5″ stolpe sällan exakt 5″ och aldrig 90 grader i hörnen. Dessutom ska man ta hänsyn till böjar och vridningar på timret. Så det gäller att inte stirra sig blind på vad lostock och vinkelhake säger, vid någon punkt måste man ta hänsyn till de faktiska förutsättningarna.

20140323_204550

Påritning lösholt. Järn bitarna som sticker upp ur fotträt säkrar rörelser i sidled.

20140323_204608

Publicerad av Gögalund

Gögalunds Såg & Hantverk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: