Hästboxar Söderslätt, Tillpassning av bålar

Ett ganska enkelt moment egentligen, svårt att misslyckas men går att göra mer eller mindre bra. Så här kommer några saker som är bra att tänka på. Oavsett hur raka och fina bålar man har tillgång till bör spåret i stolpen vara smalare än bålen. Kärnsidan bör i de flesta fall vändas ut, inte bara för att den kan vara mer rötbeständig, utan även för att det tillåter täta fogar mellan stolpe och båle om det inte skiljer så mycket mellan spår och bålens bredd. Har man vatter (vankant) på bålen slipper man för det mesta såga av den biten för att få tätt mellan bålarna eftersom den hamnar mot insidan. 20140728_185718

Med linjal gör jag en linje som går från hörn till hörn på kärnsidan. Sedan kontrollerar jag att det som är till vänster om strecket motsvarar spårets bredd och vid behov justerar jag på frihand med yxan i hörnorna. Skulle det skilja mycket gör jag en motsvarande linje på bålens vänstersida där måttet mellan linjerna är någon enstaka millimeter mindre än spårets bredd. 20140728_185718 Sedan är det bara att fatta yxan och hugga bort överflödet, här är det bra att få in lite känsla för hur snett man ska hålla yxan för att bålen ska ”suga fast” lagom hårt när den trycks in i spåren.

Publicerad av Gögalund

Gögalunds Såg & Hantverk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: