Hästboxar Söderslätt, tillverka tappar del 2

En kort fortsättning på föregående inlägg och ett avslut på tillverkningen av tappar.

Jag kapar bort 1 1/2 tum av tappen i överkant för att tapphål och tapp inte ska synas på den färdiga inredningen.

20140702_140654Först kapas tappen ner till önskat mått med fogsvansen.

20140702_140743Ett väl riktat hugg med yxan spräcker sedan bort ett gott stycke material, men här gäller det att ge akt på fibrernas riktning. Spretar de åt all håll eller virket är väldigt frodvuxet får man gör fler spår med sågen eller börja med inhugg enligt nästa bild.

20140702_140843För att hindra fibrerna från att spräckas i nederkant när man gör den sista justeringen måste det föregås av några lätta inhugg. 20140702_140931…och så till sist  finjusteringen med bilan. Nu är det kanske något ljushuvud som tycker att det var onödigt mycket jobb för den lilla uppgiften, och visst det kan jag hålla med om. Lättast hade kanske varit att bara klyva med fogsvans. Denna metod använder jag bara av ren vana, bland annat eftersom det är omöjligt att  göra samma jobb med endast fogsvansen om ytan är några tum bredare

Publicerad av Gögalund

Gögalunds Såg & Hantverk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: